Българската конференция за свободен софтуер и отворен код наближава

Добре дошли на среща под открито небе с радетелите на open source

София, 9 август

В разгара на лятото, на 14 и 15 август, София ще посрещне 19-то издание на събитието за отворена култура и свободен софтуер – OpenFest, което ще се проведе тази година в Маймунарника, Борисова градина. Началото е в 10:00ч. в събота, а програмата продължава с лекционна и дискусионна част до 19:30ч., след което и в двата дни са организирани неформални коктейли за среща и общуване между посетителите. Вход свободен, ще се съблюдава максималния капацитет на откритото пространство.

OpenFest е известен като първото родно събитие по теми като open source, open hardware, open data, свободен и безплатен софтуер. На този единствен по рода си форум се срещат както ИТ специалисти, така и активисти, представители на академичните среди и независими консултанти. Възрастово ограничение няма, а предвид мястото на провеждане събитието тази година ще е по-достъпно от всякога и за родители с деца.

Гости на събитието ще бъдат представители на Държавната Агенция за Електронно Управление, които ще запознаят всички със състоянието на инициативите за отворени данни по силата на европейското законодателство и как те са внедрени в България. Родна разработка на медицински уред – личен ЕКГ монитор – създаден въз основа на отворен хардуер и софтуер, ще представи Петко Маринов. Основателят на първото споделено работно пространство в Банско, Matthias Zeitler ще сподели виждания за устойчивостта във времето на проекти с отворен код. Борислав Михайлов и Харалан Добрев ще разкажат за провеждането и предизвикателствата пред проекта “Ти Броиш”, който е създаден с технологии с отворен код и проведен в духа на съвместна работа.

След програмата в съботната вечер ще има прожекция на кратки филми и запознаване с дигитално видео изкуство под звуците на фънк и джаз диджей сетове. В неделя вечер, след края на програмата, следва и официално закриване на събитието, за настроението на което ще се погрижи група Дандорендо. Пълният вид програмата за двата дни вече е известен и може да бъде видян на адрес openfest.org/program.

“Предвид усложнената ситуация в момента, ние смятаме, че Борисова Градина е най-подходящото място за среща, макар и нетипично за технологични конференции”, споделят организаторите. Клуб “Маймунарника” предлага естествена сянка и студени напитки, а с оглед лятното време организаторите с подкрепата на Pure Water ще предоставят безплатна питейна вода за всички посетители. Първите триста посетители всяка сутрин ще получат и комплимент – безплатна напитка кафе от бара.

Желаещите, които не могат да посетят събитието, ще могат да гледат на живо в интернет лекциите през страницата на OpenFest. За излъчването, както и обезпечаването на конференцията, се грижи екип от доброволци.

14 и 15 август 2021 г.
клуб "Маймунарника", Борисова градина, София, България

Спонсори

ipacct logostorpool logo

Партньори

devbg logodevstyler logoinitlab logo

Място: клуб "Маймунарника", Борисова градина, София, България

С тролейбус

Линии 3, 4, 5 и 11 до спирка Българска Телеграфна Агенция.

С автобус

Линии 204, 213, 280, 304, 505, 604 до спирка Орлов Мост.

Линии 76, Е84, Е184 до спирка Българска Телеграфна Агенция.

С метро

Линия М3 до метро станция Орлов Мост.

Линии М1, М4 до метро станция Национален Стадион Васил Левски.