С деца на OpenFest2023

Детски кът

За удобство на посетителите на OpenFest и тази година ще има детски кът и в двата дни на фестивала, с работно време от 11:00 до 17:00. Подходящ е за деца от две до осем години. Малките пакостници ще са заети с крафт работилници, където с помощта на кестени, памук, шишарки, пластелин, прежда, ножици, хартии и други безопасни материали ще изработват арт изделия.

Ако пък наследниците ви са големи за детския кът, може да се включат в някои от другите работилници.

Работилницата за запояване на Олимекс е подходяща за всякакви възрасти и за хора, които изобщо не са запоявали досега. Ще се запознаете с основните правила за работа с този сложен уред и ще запоите вашата първа платка съвсем безплатно. Можете да запретнете ръкави и да се потрудите в събота, когато ви е удобно в интервала между 10:00 и 18:00.

Електроника и програмиране с Тинузавър е подходящо занимание за деца над 9 години. Ще имат възможността да сглобят електронни микроконтролерни платки Тинузавър Кидс и да направят първи стъпки в програмирането им. Отнема два часа. По-краткият вариант е около 20 минути и е сглобяване на електронна платка “Тестер за прекъсване и късо съединение – Continu”. Също в събота.

В неделя подрастващите ще имат възможността да сглобят робот-количка като използват езика за програмиране С. Менторите ще ги напътстват през целия процес, а за финал ще си направят състезание със собственоръчно изработените обекти.

В споделена работилница МИНТИ децата ще си размърдат сивото вещество с математика, и то забавна. Ще се запознаят с Open Geoboard – Open Design учебен материал и игра, подходяща за деца над три години, която развива фината моторика, математическото мислене, триизмерното разбиране и много други. Разработват се инструкции със задачи и визуализации на голяма част от „любимия предмет“, който се изучава от детската градина до 7. клас. Освен дъска, в споделената работилница може да се изработи цяла къща, и дори купол.

Open Cardboard House е детска картонена къща с отворен дизайн, а частите ѝ може да се ползват за строене и на други разнообразни (математически) фигури и структури. Open Cardboard Planetarium пък е геодезичен купол от велпапе с отворен дизайн, който може да се произведе у дома или в училище с машина за рязане с лазер или дори на ръка.

Ако искате да покажете на децата как са се забавлявали връстниците им в края на миналия век, можете да ги въвлечете в състезание с Ретро игри.

За всички любители на ретро компютрите и игрите ще организираме състезание за това кой най-бързо може да мине игра/ниво. Изборът е огромен: Karateka, Crossfire, Mario Bros., Lode Runner, Neptune, Moon Patrol и още стотици игри за Apple (Правец 82) и Oric Atmos (Правец 8Д).


На място сме подготвили и още някои забавни дейности за малчугани и „непораснали“ деца.

4-ти и 5-и ноември 2023 г.
форум "Джон Атанасов", София Тех Парк, София, България

Спонсори

Blankfactorrx-m

Партньори

initlab logoСофия Тех ПаркBulStreampurewaterНов Български Университет5kmБанкерipacct logoФСС про ФМИ

Място: форум "Джон Атанасов", София Тех Парк, София, България

С тролейбус

Тролеи 5 и 8 до спирка София Тех Парк.

Тролей 4 до спирка Площад на авиацията.

С автобус

Автобуси 73, 84, 184 и 306 до спирка София Тех Парк.

Автобус 305 до спирка Площад на авиацията.

Карта на всички маршрути (натиснете върху нея, за да увеличите изображението):

Карта на OpenFest