OpenFest 2019: Акцентите в програмата тази година

Първата лекция за събитието ще бъде водена от Георги Пенков.  Дългогодишният програмист и преподавател ще разкаже как новите технологии, даващи ни все повече възможности и все по-голям избор, правят ежедневието ни по-сложно и как да се справим с тези модерни предизвикателства. По-късно Емануил Толев от Elastic ще ни запознае с начините един бизнес да просперира, разработвайки софтуер с отворен код, а в края на деня Марин Ташков ще изнесе лекция на по-нестандартна за фестивала тема – как да сме по-независими от енерго дружествата и да автоматизираме процесите по мониторинг и поддръжка на системата.

Междувременно ще чуем и няколко англоезични лекции на провокативни теми. Michael Kreil ще ни разкрие как роботите в социалните мрежи влияят на публичното мнение, а от Steven Rostedt ще разберем как се спори с Linus Torvalds и какви са настоящите предизвикателства пред Linux kernel, по който Steven работи от две десетилетия. Опитният системен администратор John Hawley пък ще ни разкаже за интересните противоречия в съвременните технологии, както и защо програмистите трябва да обръщат повече внимание на хардуера.

Вторият ден също ще предложи разнообразни лекции. В една от тях Живко Ангелов ще ни сподели как лоши примери могат да ни помогнат да станем по-добри програмисти, които имат повече сигурност в работата. Сред интересните лекции на английски език пък ще е тази на латвийския експерт по IT сигурност Kirils Solovjovs, който ще разкаже за голямо изтичане на информация за пароли през последната година и какво могат да направят засегнатите потребители в подобна ситуация. Малко по-късно ще чуем и Петър Събев, който ще изнесе лекция на актуалната тема за професионалното прегаряне (burnout).

Тази година посетителите ще могат да се присъединят и към един (или повече, за по-любознателните) от 14 уъркшопа, които ще се проведат паралелно с лекциите на конференцията. Темите са разнообразни, като включват както работа с различен хардуер и софтуер, така и нетехнологични занимания като йога и хакване на ключалки. Освен това ще има и интересни дискусии като станалите традиционни lightning talks.

Цялата програма е тук. Очакваме ви на 2 и 3 ноември в сграда Джон Атанасов на Sofia Tech Park.

Коментарите са изключени.

2-ри и 3-ти ноември 2019 г.
форум "Джон Атанасов", София Тех Парк, София, България

Спонсори

konsulko_logoontotext logoSAGIPACCTPaysafeVMWARE Bulgaria logoZoiperSAPsumup

Партньори

Място: форум "Джон Атанасов", София Тех Парк, София, България

С тролей

Тролеи 5 и 8 до спирка София Тех Парк.

Тролей 4 до спирка Площад на авиацията.

С автобус

Автобуси 84, 184 и 306 до спирка София Тех Парк.

Автобус 305 до спирка Площад на авиацията.

Карта на всички маршрути (натиснете върху нея, за да увеличите изображението):

Карта на OpenFest