Мрежата на OpenFest 2016

Нямахме голяма промяна от миналата година. Разликите бяха следните:

  • Тази година повечето switch-ове в опорната мрежа бяха tplink SG3210, имахме само 2 cisco-та. tplink-овете са по-тихи, по-малки, (буквално) железни и стават за странни deployment-и. Ако имаха и PoE, щяха да са направо невероятни.
  • Имахме още един switch, за NOC-а в мазето (който беше и единствения leaf в мрежата). Тази година стаичката за VOC беше оставена само на видео екипа, а мрежовия се ширеше в едно мазе.
  • Понеже имахме две зали за workshop-и, имахме малко повече user-ски switch-ове, в общи линии от кол и въже;

Ето тазгодишната схема.

С техника ни услужиха пак Светла от netissat (нейния switch вече 3-4 години е в опорната ни мрежа), Стефан Леков (noc switch-а и резервния сървър) и digger (два microtik-а за workshop switch-ове). Останалото беше от мен и initLab.

Голяма част от мрежовия setup беше организирана през github-ски issue-та, та лесно може да видите какво ни се е случвало по време на подготовката.

Тази година имаше повече наши „клиенти“ на мрежата – интеркомът на залите беше по IP и имаше пръснати разни странни телефони, които бяха из мрежата. Като цяло wired мрежата не изглежда да се ползва от посетителите, но все повече се оказва полезна за нас.

Пак използвахме за сървърно подстълбищното пространство от другата страна на залата, и съответно имаме снимки преди и след. Не е от най-подходящите – всичко наоколо е дървено, тясно е и отдолу минава тръбата за парното (т.е. сме може би едно от малкото сървърни, които вместо климатик имат парно), но е точно до ел. таблото, далеч е от потоците хора и на достатъчно централна позиция, че да можем да пускаме от него независими трасета.

Тази година преизползвахме кабелите от миналата година и взехме един резервен кашон кабел, та нямахме никакви проблеми с изграждането на мрежата.

За uplink тази година ползвахме същата оптика на NetX, но с гигабитови конвертори и 300mbps, та не усетихме никакъв проблем със свързаността.

Използвахме и същия DL380G5 за сървър/router, като тази година Леков пусна още един такъв като backup. Пак го използвахме да encode-ва 1080p stream-а от зала България, въпреки че май тая година нормалния ни encoder щеше да се справи (за една година софтуерът е понапреднал).

Тази година се наложи да променим номерата на VLAN-ите, понеже една част от AP-тата (едни големи linksys-и) не поддържаха VLAN tag-ове над 64. Съответно адресният ни план изглеждаше по следния начин:

IPv4

id  range           name
10  185.108.141.104/30  external
20  10.20.0.0/24        mgmt
21  10.21.0.0/22        wired
22  10.22.0.0/22        wireless
23  10.23.0.0/24        video
24  10.24.0.0/24        overflow

IPv6

10  2a01:b760:1:2::/120
21  2a01:b760:2:4::/62
22  2a01:b760:2:5::/62

По firewall-а и forced forwarding-а нямахме разлика – пак пуснахме proxy_arp_pvlan за потребителските VLAN-и, филтрирахме 25ти порт и не се допускаше трафик до management/video/overflow VLAN-ите от нормални потребители.

Имахме пълна IPv6 поддръжка в потребителските VLAN-и (wired и wireless), като тази година нямахме проблемът с изчезващият IPv6 за random хора – явно най-накрая странният bug е бил ремонтиран.

Изобщо мрежата беше максимално стабилна и при събрания опит може да планираме догодина повече вътрешно-екипна комуникация върху нея, и всякакви странни екстри (например стационарни телефони, повече монитори с информация, някакви сигнализации, работни станции на рецепции и всякакви весели неща). За сега най-големите потребители са wireless-а и видео екипа.

5-ти и 6-ти ноември 2016 г.
Зала "България", София, България

Спонсори

code runners logonebosystems logocatenate logobgERPluxoft logouber logo

Партньори

eventsmedia logoDEV.BGcokitchen logoamare caffe

Място: Зала "България", София, България

С метро

Зала „България“ се намира до Градската градина на София (бившия Мавзолей). Най-близката спирка на метрото е „Сердика“.
Карта на метрото | Разписание