OpenFest 2014 – streaming setup-а за малките зали

И ето едно описание на малкия ни streaming setup (използван по турнето и на OpenFest в по-малките зали).

Като за начало, ето картинката, по която ще се движим, в pdf и vsd формат.
На картинката имаме следните означения:
– червените линии са безжична връзка;
– светлосините – стерео по кабел;
– тъмнозелените – mono по кабел;
– тъмносините неща са бележки;
– бележката „OPT“ значи нещо, без което можем да минем.

В бележките където има отбелязани жакове значат следното:
6.35мм, 3.5мм – моно/стерео, големи и малки жакове;
RCA, известни при нас като чинчове;
– firewire – IEEE1394, още го ползваме да си връзваме камерата.

Компонентите са следните:
– аудио миксер;
– безжични микрофони, брошка и дръжка (AKG и HED в тая схема);
– слушалки (headphones) за наблюдаване и дебъгване;
– лаптоп за encode-ване и пускане на музика (опционално);
– озвучаване на залата (Room PA or speakers);
– камера
– amphony L1500 за безжично пренасяне на звук
– проектор
– лектор, с лаптоп
– мрежа

Идеята на цялото нещо е следната – в аудио-миксера се събира целият звук – лектор, въпроси, лекторски лаптоп, музика, и се пуска към озвучаването на залата и отделно към камерата. Не се използва атмосферния микрофон на камерата, понеже тя много често не е на място, което може да слуша добре звука (последният такъв опит беше първата VarnaConf, където звукът беше толкова зле, че записите в общи линии не стават).

За stream-ване звукът влиза в камерата от пулта, и през firewire се дърпа от encoding лаптопа. Задължително е да има слушалки на камерата, за да може да се прецени как е звукът, който влиза в нея.
Със звука на камерите има следния проблем – доста от тях имат AGC (automatic gain control) и когато е тихо, усилват до невероятна сила фоновия шум (тих брум от миксера или просто шума в залата). За това е важно на всичките камери да се намери къде е и да се спре, и да се настрои нивото на входа.

Setup-ът на лаптопа е доста забавен, и изглежда по следния начин:
Избира се някаква директория, в която ще се записва видеото, и в нея се създава named pipe, който да се казва av.m2t (разширението е донякъде важно). След това в два терминала (note to self – да го направя на един скрипт) се пускат следните неща:

dvgrab –format raw –size 0 – | ttee av.m2t log.`date +%s`.m2t
(ttee може да се свали от github, като там трябва един fix, ако се ползват 32битови машини да се компилира с 64-битов file offset, за да не гърми на 4GB файлове).

avconv -i av.m2t -v:c copy -a:c copy -f mpegts udp://10.99.0.1:2500
(вместо avconv може да се ползва ffmpeg, то реално е същото)

С малко patch-ване може трите да се сложат едно след друго (ако ttee плюе на stdout), но тогава трябва да му се спре output-а на stderr, че терминала се напълва с глупости.
avconf/ffmpeg изпраща stream-а до един централен encoder, който да го encode-не и прати до restreamer-а. Правим го, за да decouple-нем записа от encode-ването (щото записващите лаптопи са слабички, а и като спре stream-а да не се чупи записа), описано е в предишния пост. Възможно е и да се пуска udp stream-а до localhost и от там да се поема encode-ването, ако сме ок с по-ниска разделителна способност на stream-а.

На някои лекции трябва да се пуска звук от лаптопа на лектора. За целта този звук трябва да се закара от лаптопа на лектора (който е отпред) до пулта (който най-често е най-отзад в залата). По принцип една опция е да се пусне дълъг кабел (който обаче може да направи проблем с брум и като цяло да няма откъде да мине или да няма такъв), за това ползваме най-често едно Amphony L1500, което може да носи звук цифрово през ефира. То си има малки бъгове (понякога някакви неща на 5ghz (например радари) му шумят, и също така трябва да има активност, иначе спира да предава и трябва да минат 3-4 секунди със звук, преди да започне да предава пак), но като цяло за тази цел върши много добра работа.
Най-крайният вариант (който много много много избягваме) е лекторът да си сложи микрофона на колонките на лаптопа.

На картинката има няколко опционални неща:
– звукът за лектора (не на всички им трябва);
– мрежата за лектора (пак така, някои са оптимисти и ползват wifi);
– слушалките на пулта – по принцип се чува достатъчно добре от озвучаването в залата.

Setup-ът, въпреки голямото описание е доста прост и отнема половин час за сглобяване и 10-15 минути за събиране. Използвахме го в този му вид за повечето конференции тази година, а подобен на него – за последните 3-4 години.

EVENT_TIME
VENUE_LOCATION

Спонсори

bgERP

Партньори

Място: VENUE_LOCATION

С метро

Интерпред се намира в непосредствена близост до спирка “Жолио Кюри” на софийското метро.
Карта на метрото | Разписание